Foto: TT & SVT

20-åring döms för brandattentat mot moské

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige mannen från Markaryds kommun som stått åtalad för att ha anlagt en brand vid en bönelokal i Strömsnäsbruk, döms för mordbrand till fängelse i ett år och åtta månader.

Händelsen inträffade i mitten av februari, då mannen var delaktig i att krossa en ruta och kasta in en pet-flaska med brännbart material i moskédelen i den fastighet på Järnvägsgatan. Huset inrymmer både en enklare moské, en musikskola och en träningslokal.

Skulle hämnas på person i moskén

Branden släcktes av personer som befann sig i moskélokalen, och ingen skadades fysiskt. Enligt domen förelåg det en spridningsrisk i moskédelen.

20-åringen åtalades för grov mordbrand, vilket han förnekat. Samtidigt medger han att han varit delaktig i gärningen, för att hjälpa en vän att hämnas på en person som befann sig i moskén. Hans vän är försvunnen och har inte kunnat höras i målet.

Anses ha haft aktiv roll

Växjö tingsrätt anser att 20-åringen har spelat en så aktiv roll vid genomförandet av brottet att det är naturligt att betrakta honom som gärningsman. Eftersom brottet hade planerats menar rätten också att 20-åringen haft möjlighet att stoppa medgärningsmannen.

20-åringen döms därför för mordbrand, samt för skadegörelse av flera bilar samt ringa narkotikabrott. Straffet blir fängelse i ett år och åtta månader. Han ska även betala skadestånd på drygt 80 000 kronor till fyra målsägande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer