Genrebild från skolmatsal och Joakim Jansson, säkerhetschef Västerviks kommun. Foto: TT och Phia Bergdahl

30-tal skolbarn magsjuka- kan ha orsakats av skollunchen

Publicerad

Ett 30-tal barn på en skola i Gamleby har drabbats av magsjuka. Kommunen ska nu utreda om magsjukan orsakats av fredagens skollunch.

Några av barnen har fått uppsöka vård på akuten i Västervik, vilket P4 Kalmar var först att berätta om. Det är oklart vad som orsakat magsjukan, men kommunens säkerhetschef säger att det ska utredas om det kan komma från fredagens skollunch.

– Eftersom många har insjuknat snabbt med bara ett antal timmar emellan så har vi som rutin att börja utreda vad det beror på, säger Joakim Jansson säkerhetschef på Västerviks kommun till SVT Nyheter Småland.

En skola drabbad

Det ska handla om uppemot ett 30-tal barn och några lärare som blivit sjuka natten mot lördag. Barnen som blivit sjuka är från 6 år upp till 10-11 år, berättar Joakim Jansson. Men det verkar röra sig om just den här enskilda skolan.

– Produktionsköket som lagar maten delar ut till andra skolor och även äldreboenden, men vi har inte fått indikationer på att någon annan drabbats. Det verkar vara en enskild skola som drabbats, säger han.

Provtagningar

Nu involveras skolpersonal, kommunens miljö- och hälsa, kostenheten och vårdpersonal för att ta reda på vad magsjukan beror på.

– Det ska tas prover på maten och utredas hur de insjuknade har ätit och umgåtts. Ett virus sprids lätt, äter man till exempel något med fingrarna kan man få det i sig, avslutar Joakim Jansson.

Barnen som sökt vård på sjukhus ska inte ha behövt bli inlagda på sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer