Genrebild. Yxan på bilden hör inte samman med händelsen. Foto: TT

31-åring gick till attack med yxa

Uppdaterad
Publicerad

En 31-åring gick i slutet av maj bärsärkargång med en yxa vid ett flerfamiljshus i Gamleby. Nu döms han till nio månaders fängelse.

Den 24 maj råkade en grupp i gräl i en lägenhet Gamleby. En 31 år gammal blev så förargad att han senare under dagen återvände till lägenheten i sällskap av en yxa. Enligt förhör med vittnen har mannen först ha krossat en glasruta i husets entrédörr och väl inne i trapphuset riktat yxhugg mot en postbox. Därefter högg 31-åringen hål i en lägenhetsdörr samtidigt som han hotade de boende till livet.

Vittne sov med kofot

Ingen kom till fysisk skada i samband med yxattacken men enligt vittnesrapportern var händelsen mycket obehaglig. Ett av vittnena i lägenheten uppgav i förhör att hen efter händelsen sov med en kofot bredvid sig när hen var ensam hemma.

Får fängelse

Kalmar tingsrätt anser att brottet är grovt, eftersom att mannen använt sig av yxan för att förstärka hotet. 31-åringen, som sedan tidigare förekommer i belastningsregistret ett flertal gånger, döms nu till fängelse i 9 månader. Mannen döms för grovt olaga hot och skadegörelse, och ska utöver fängelsestraffet betala sammanlagt 20 000 kronor i skadestånd till de boende i lägenheten och drygt 28 000 kronor till bostadsbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.