Polisens presstalesperson Robert Loeffel berättar att datorstölderna förmodligen har att göra med organiserad brottslighet. Foto: SVT, TT

50 stulna datorer på skola – polisen tror liga ligger bakom

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 50 begagnade elevdatorer stals i fredags från Mönsteråsgymnasiet. Enligt polisen har det på senaste tiden inträffat liknande brott i polisregion Syd, man misstänker att det är organiserad brottslighet som ligger bakom stölderna.

Tjuvarna slog till mot Mönsteråsgymnasiet tidigt på fredagskvällen. Inbrottet upptäcktes av en ur personalen som besökte skolan senare samma kväll.

Datorerna, som var begagnade elevdatorer, ska inte ha haft något stort ekonomiskt värde, men eftersom datorerna ännu inte blivit rensade så finns det en risk för att elevers personuppgifter nu kan ha läckt till obehöriga.

– Vi vet inte vad som fanns på datorerna, säger Emma Magnusson, rektor för introduktionsprogram och Komvux.

Skolan har upprättat en anmälan om stöld men också en anmälan om personuppgiftsincident till ansvarig på kommunen.

Flera skolor drabbade

Polisens presstalesperson Robert Loeffel förklarar att polisutredningen inte påverkas av anmälan om personuppgiftsincident.

– Det är inte därför man stjäl datorer. Tjuvarna brukar rensa allt, säger han.

Under den senaste tiden har flera skolor, kommunala verksamheter och myndigheter i polisregion Syd drabbats av inbrott där bland annat datorer stulits. Skolor i bland annat Kalmar, Nybro och Växjö har anmält inbrott.

Misstänker organiserad brottslighet

Förutom fredagens inbrott i Mönsterås drabbades även en skola i Högsby kommun av inbrott under helgen där ska gärningsmännen ska ha fått med sig datorer och annan teknik.

Polisen misstänker att det är organiserad brottslighet som ligger bakom dessa stölder.

– Det är samma tillvägagångsätt. De slår till tidigt på kvällarna när personalen nyligen slutat, säger Robert Loeffel.

Han förklarar att brotten är svåra att lösa då datorerna ofta transporteras utomlands. 

Polisen har i dagsläget inga spår att gå vidare på när det gäller de stulna datorerna från Mönsteråsgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.