Kalmar har kommit längst i landet när det gäller vaccineringen mot covid-19.I måndags öppnade två nya vaccinationscentraler upp i Kalmar och Västervik där människor vaccineras på löpande band. Foto: SVT/Arkiv

Region Kalmar först i landet med att inleda fas 3

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag kan personer födda mellan 1957 och 1961 boka tid för vaccinering mot covid-19 i Region Kalmar län.  Därmed inleder regionen, som först i landet, fas 3 i vaccineringen.

Enligt SVT:s sammanställning av information på samtliga Sveriges regioners hemsidor den 13 april är det endast Region Kalmar län som kommit så långt i vaccineringen. Det är de ökade vaccinleveranserna som gör det möjligt för regionen att öppna upp för fler.

– Det är därför vi ser att vi har möjlighet att nu gå in i fas 3. Med start i dag kommer samtliga i denna åldersgrupp att få brev hem med instruktioner om hur de bokar tid för sin vaccination, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

”Liten region där vi känner varandra”

Hur kommer det sig att Kalmar kommit så mycket längre än andra regioner?

– Det finns säkert många olika faktorer. Vi har fått lite mer doser sedan innan utifrån att vi har en åldersstruktur med fler äldre, samtidigt så är en väldigt stor del av den äldre befolkningen redan färdigvaccinerad. En viktig faktor är att vi är en liten region och har nära till varandra, känner varandra, och har nära samarbete med kommunerna, säger Marie Ragnarsson till SVT.

Hur mycket har de nya vaccinationscentralerna bidragit till att ni redan nu kan gå vidare med nästa åldersgrupp?

– Det har de inte hunnit bidra till på något vis eftersom de öppnade i måndags, däremot kan vi vaccinera befolkningen snabbare utifrån de doserna vi har.

Ökar tillgänglighet för 60-plussare

Att man nu kommer att börja vaccinera en yngre grupp har gjort att man tänkt till kring tillgängligheten.

– Det här är en grupp som oftast fortfarande jobbar, och vi erbjuder nu tider på kvällar och helger när man är ledig från sitt jobb. Sen är det en mer rörlig grupp, som har möjlighet att kanske ta sig till en vaccinationscentral lättare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Rolf Jäderberg i april. Han var då mycket ilsken på att man inte får reda på vaccinsort i förväg. (Intervjupersonen har inget med JO-anmälan att göra.) Foto: Niclas Wimmerberg/SVT & TT

Personer födda 1957-1961 kan från och med tisdagen den 13/4 boka en vaccintid.

Personer över 60 år som tillhör riskgrupp uppmanas att uppge det vid bokningen, om antalet vaccindoser skulle förändras går personer som tillhör riskgrupp före, uppger Region Kalmar län.

Tider bokas via 1177.se

I fas 3 ingår även ålder 18-59 som tillhör riskgrupp, men den gruppen kan inte boka tid för vaccinering än. Region Kalmar län meddelar när det är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet