Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT träffade Rolf Jäderberg i april. Han var då mycket ilsken på att man inte får reda på vaccinsort i förväg. (Intervjupersonen har inget med JO-anmälan att göra.) Foto: Niclas Wimmerberg/SVT & TT

Kalmarbons ilska mot att vaccintypen hålls hemlig: ”Tänker avboka min tid”

Uppdaterad
Publicerad

Vilket covidvaccin du vaccineras med får du reda på först när du sätter dig på stolen bredvid din vaccinatör. Det oroar en del som inte vill ha Astra Zenecas vaccin på grund av de inrapporterade biverkningarna.

– Jag är väldigt upprörd över att man inte får reda på vad man får för vaccin, säger Rolf Jäderberg.

Kalmarbon Rolf Jäderberg vill inte ta Astra Zenecas vaccin och tycker att det är konstigt att man inte i förväg får reda på vad man får för vaccin.

– Hur kan ett samhälle vara så här? Att de inte lämnar ut vad man får för vaccin?, säger han.

Eva-Lotta Johansson som är platssamordnare på vaccinationscentralen i Kalmar förklarar att personalen inte själva vet vilket vaccin som ska ges förrän patienten är satt på en station.

– I och med att vi har tre olika vaccin som vi varvar med, så är det väldigt svårt att veta vilket vaccin som är aktuellt på den stolen där man blir satt för vaccinering.

Får betala 200 kronor

Om man under sin vaccinationstid tackar nej till det vaccin man tilldelas blir man debiteringsskyldig och får betala 200 kronor. Det gör att Rolf Jäderberg har avbokat sin tid för vaccination.

– Man har ju bokat sig på ett besök för vaccinering och vi använder ju bara de godkända vaccinen. Så man tackar ju nej till det vi erbjuder och då är det ett sent avbokat besök, förklarar Eva-Lotta Johansson.

Hör i klippet hur Rolf Jäderberg resonerar kring covidvaccinationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet