• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 70-årsåldern har avlidit i samband med en skottlossning på stadsdelen Teleborg i Växjö kommun. Foto: SVT

71-åring sköts till döds i Växjö – en hämnd för dålig fastighetsaffär

Uppdaterad
Publicerad

Idag åtalas en 73-årig man från Växjö för mord. Motivet kring den uppmärksammade skjutningen ska enligt åtalet vara en konflikt kring en husförsäljning där båda parterna var inblandade.

– I hans värld finns ett fel, om han bara hade haft sitt hus så skulle allt vara bra, säger åklagare Emma Berge.

Det var den 22 november 2022 strax innan klockan 18 som det ringde på dörren hemma i 71-åringens bostad i Växjö. Utanför stod den misstänkte 73-åringen med ett jaktvapen. 73- åringen sköt då offret med två skott och 71-åringen avled.

En intensiv polisjakt inleddes och dagen efter kunde den nu misstänkte 73-åringen anhållas. Han har fram till nu suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Dödsskjutningen på Teleborg

Enligt åtalet ska den misstänkte ha skrivit ner sina planer och motivet till det misstänkta mordet i ett skrivblock som nu ingår i bevisningen. Motivet ska enligt åklagaren vara en flera år gammal husförsäljning där mordoffret var mäklare.

Åklagare Emma Berge presenterade under tisdagen sitt åtal mot den 73-årige mannen. Foto: SVT

Ångrade försäljning av sitt hus

– Offret hade fem år tidigare sålt ett hus åt den misstänkte som sedan hade ångrat sig men då var ju köpekontraktet redan klart. Sedan dess har de inte haft någon kontakt. Men för den åtalade mannen har livet förändrats efter detta, berättar åklagaren Emma Berge och fortsätter:

– Han har inte haft någon bostad utan bott på hotell eller i sin bil och i hans värld finns ett fel. Om han bara hade sitt hus så skulle allt vara bra.

Det misstänkta mordvapnet är ett hagelgevär som 73-åringen hade licens för. Ett vapen som 73-åringen berättade att han slängt i sjön Mien, där polisen senare också fann vapnet.

KLIPP: Grannar chockade efter skjutningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Dahl och Armin Casbian är båda grannar till den man i 70-årsåldern som hittades skjuten i Växjö under tisdagskvällen. Foto: SVT/Clary Kroon

Oklart om gärningsmannen är sjuk

73-åringen erkänner att han har dödat 71-åringen. Den rättpsykiatriska undersökningen av den misstänkte gärningsmannen visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Men nu ska Socialstyrelsens rättsliga råd göra en ny bedömning.

– Det har skett på den misstänktes begäran och om man inte är eniga i den rättspsykiatriska undersökningen så finns en möjlighet att låta Socialstyrelsen titta på detta, säger åklagare Emma Berge.

Rättegången startar den 29 mars i Växjö tingsrätt. SVT söker 73-åringens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Teleborg

Mer i ämnet