Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Emma Berge yrkar på livstids fängelse för den 73-årige man som stått åtalad misstänkt för mordet på Teleborg i Växjö i slutet av förra året. Foto: SVT/Carl Carlert

Åklagaren vill se livstids fängelse för 73-åringen efter skjutning i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Emma Berge vill att 73-åringen som står åtalad misstänkt för mord på en jämnårig mäklare döms till livstids fängelse. Mannens försvarsadvokat vill istället se ett fängelsestraff på 12 år.

På tisdagsförmiddagen avslutades rättegången om mordet på Teleborg i Växjö i tingsrätten i Växjö.

En 73-årig man står åtalad misstänkt för att ha skjutit ihjäl en 71-årig man i dennes hem på Teleborg i Växjö i slutet av förra året. Emma Berge pratade om att den så kallade straffrabatten plockats bort, och använde det som ett argument för att livstid kan dömas ut till den misstänkte 73-åringen.

Dödsskjutningen på Teleborg

– Kan man döma en 18-åring till livstid, kan man nog döma en 73-åring till livstid, säger hon.

Vill se kortare straff

73-åringen greps kort efter mordet och bakgrunden ska enligt gärningsmannen vara en husaffär där den mördade mannen varit mäklare.

– Min klient är både gammal och har en lindrig kognitiv funktionsnedsättning. Ett livstidsstraff skulle orsaka honom en stor skada, sa försvaradvokaten Johan Bäckström under rättegångens sista dag.

I klippet hör du åklagare Emma Berge förklara varför hon tycker att 73-åringen bör dömas till livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Teleborg

Mer i ämnet