Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen dömdes en man till fängelse i 16 år för mordet på Teleborg i Växjö i november 2022. Foto: Carl Carlert/TT

73-årig man sköt ihjäl sin mäklare på Teleborg i Växjö – döms till 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fängelse i 16 år för den 73-årige man som stått åtalad för att ha skjutit ihjäl en jämngammal man på Teleborg i Växjö i november.

Det var den 22 november 2022 som en 71-årig man sköts ihjäl i sin bostad i stadsdelen Teleborg i Växjö. Snart greps en 73-årig man misstänkt för mord, bakgrunden är enligt åtalet en konflikt kring en husaffär där den åtalade varit säljare och offret mäklare.

En noga planerad avrättning

I domen konstaterar tingsrätten att mordet föregåtts av noggrann planering, att brottsoffret varit i en utsatt position i sitt hem, att mordet var en hämndaktion för en fem år gammal fastighetsaffär.

Dödsskjutningen på Teleborg

– Utgångspunkten har varit ett livstidsstraff. Det har varit en hämndaktion och man kan se det som en ren avrättning och straffvärdet är därför sannerligen högt, säger Laila Kirppu rättens ordförande.

Beslut om eventuellt överklagande dröjer

Tingsrätten väljer att ta hänsyn till bland annat mannens ålder, varför han inte döms till livstids fängelse. Hör tingsrättens ordförande berätta mer i klippet ovan.

– Det viktiga är att tingsrätten ändå konstaterat att brottet har ett högt straffvärde; att det är livstid men att det finns förmildrande omständigheter, säger åklagare Emma Berge till SVT.

– Tingsrätten har beaktat samtliga förmildrande omständigheter som min klient fört fram, vilket är positivt. Tingsrätten har dock gjort det först efter att ha ansett att brottet har ett synnerligen högt straffvärde. Delar av den bedömningen har min klient en annan uppfattning om. Det kommer behövas mer tid att analysera domen innan beslut kan fattas om ett eventuellt överklagande, kommenterar 73-åringens advokat Johan Bäckström skriftligt till SVT.

Inte heller åklagarsidan har beslutat om de ska överklaga domen.

– Jag hade yrkat på livstids fängelse, nu blev det 16. Jag har inte bestämt än om jag ska överklaga, säger åklagare Emma Berge.

Tingsrätten var enig i sitt beslut om 16 års fängelse.

Se varningssignalerna innan mordet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det fanns flera personer, både inom vården och polisen, som visste att 73-åringen hade tillgång till vapen trots en flerårig psykisk ohälsa. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Teleborg

Mer i ämnet