På tisdagen dömdes en man till fängelse i 16 år för mordet på Teleborg i Växjö i november 2022. Foto: Carl Carlert/TT

Man som sköt mäklare i Växjö inte allvarligt sjuk – kan dömas till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 73-årige man som misstänks för mordet på en mäklare i Växjö kan komma att dömas till fängelse. Det står klart efter att en ny bedömning av mannens psykiska hälsa gjorts. Där framgår det att den misstänkte inte var under påverkan av en allvarlig psykisk störning när han avlossade de dödande skotten.

När mäklaren i Växjö öppnade dörren på kvällen den 22 november 2022 avlossade den misstänkte 73-åringen två skott. Mäklaren avled och 73-åringen åtalas för mord.

Frågan har varit hurvida den misstänkte led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället, vilket påverkar vilket straff mannen kan komma att dömas till. I den första rättspsykiatriska undersökningen framgick det att mannen inte såg ut att lida av någon sådan störning.

Dödsskjutningen på Teleborg

Inte allvarligt sjuk

På den misstänktes egen begäran gjorde Socialstyrelsens rättsliga råd en ny bedömning där det framgår att rådet kommer fram till samma slutsats.

I utlåtandet står det att 73-åringen visserligen begick gärningen under påverkan av en psykisk störning men att den inte var av den svårighetsgrad att det kan kallas an allvarlig psykisk störning.

Vidare skriver rådet att det inte finns medicinska förutsättningar för att överlämna 73-åringen till rättspsykiatrisk vård. Något som alltså innebär att mannen kan komma att dömas till fängelse.

Rättegången mot mannen planeras att avslutas den 25 april.

KLIPP: Varningssignalerna innan mordet på Teleborg i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det fanns flera personer, både inom vården och polisen, som visste att 73-åringen hade tillgång till vapen trots en flerårig psykisk ohälsa. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Teleborg

Mer i ämnet