Poliserna i syd allt längre från medborgarna

Uppdaterad
Publicerad
Enligt en färsk undersökning som Polisförbundet har gjort så har omorganisationen lett till att polisen kommit längre från folket. Tvärtom mot hur det var tänkt.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan polisen genomförde sin stora omorganisation, och fortfarande är det en majoritet av de polisanställda som inte tycker att det blivit bättre.

Längre från folket

Ett av huvudsyftena inom den nya organisationen har varit att polisen ska komma närmre medborgarna, men 87 procent av Polisförbundets medlemmar i syd tycker inte att det har blivit så.

SVT Nyheter Småland hade i förra veckan kontakt med poliser inom region Syd. Kommissarie Ulf Karlsson i Kalmar så då så här:

” Tanken med hela omorganisationen var ju att vi skulle komma närmre folket, men det tycker jag inte att vi har gjort.”

Tomas Hermander, Kommissarie i Växjö:

” Händer det något i Malmö, behöver fler åka dit och då slår det mot de kommuner som inte har lika grova brott, men ändå brott som måste utredas.”

Polisförbundets undersökning

Polisförbundet har totalt gjort 4362 intervjuer, med en deltagarfrekvens på 61,7 procent.

I polisregion Syd har 775 medlemmar svarat på undersökningen som genomfördes i slutet av april och i början på maj i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet