1200 personer kommer jobba med underhållet, 900 av dem är externa entreprenörer – se hur OKG ska coronasäkra arbetet. Foto: Mikael Fritzon/TT

900 extrapersoner jobbar på kärnkraftverket – mitt i pandemin

Uppdaterad
Publicerad

900 personer från externa entreprenörer och 300 av den egna personalen kommer vara inblandade i det tre månader långa underhållsarbete som precis påbörjats på kärnkraftverket OKG utanför Oskarshamn.

– Vi övervakar situationen noga, för att se om det uppstår kö och om folk håller distans, säger servicechef Charlotte Andersson.

På kärnkraftverket OKG utanför Oskarshamn har ett tre månaders långt underhållsarbete på reaktor tre precis påbörjats. Liknande underhållsarbeten är årligt återkommande, men i år har en hel del anpassningar krävts för att minska risken för smittspridning.

– Underhållsstopp gör vi varje år, men kombinerat med en pandemi har vi inte testat innan. Vi har jobbat hårt i flera månader med att förbereda avställningen, just avseende pandemin, säger Charlotte Andersson, servicechef på OKG.

Medarbetare från både Sverige och Europa

900 personer som inte vanligtvis arbetar på OKG kommer arbeta med underhållsarbetet i Oskarshamn under de kommande tre månaderna. Majoriteten är från Sverige, men cirka 150 personer kommer flygas in från utlandet.

– Främst är de från Europa, men några kommer även längre bort ifrån. Vi har inte så många alternativ, vi behöver tillgång till rätt kompetens när vi ska göra de här arbetena, säger Charlotte Andersson.

Kan man känna sig trygg i att det verkligen kommer vara säkert?

– Det finns väldigt goda förutsättningar för att det ska vara säkert. Sen handlar det väldigt mycket om personligt ansvar. Men kombinationen personligt ansvar och de förutsättningar vi har skapat skapar en säker situation.

Utbrott i Gällivare

I början på sommaren kunde ett coronautbrott i Gällivare härledas till LKAB:s gruva. Där handlade det just om underhållsarbete som samlade personer från andra delar av landet. Men smittskyddet i Kalmar län tror risken är liten för att samma sak ska hända i Oskarshamn.

– Jag tror att man är mer förberedd här, eftersom man har tagit erfarenheter därifrån, säger Per Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare på region Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.