Hör regionens stf smittskyddsläkare Per Åke Jarnheimers bedömning om risken för smittspridning i samband med underhållet. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Region Kalmar om samlingen på OKG: ”Det är alltid en risk”

Uppdaterad
Publicerad

1200 personer är inblandade i det pågående underhållsarbetet av OKG. 900 av dem jobbar inte på kärnkraftverket i vanliga fall.

– Allmänheten behöver inte vara orolig, även om allt omkringresande innebär en viss risk, säger Per Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare på region Kalmar län.

– Det är alltid en risk när det kommer folk från många olika håll, att man drar in smitta. Men det är trots allt så att man kommer oerhört långt med att hålla distans och inte gå till jobbet ens om man börjar känna sig jättelite sjuk, säger Per Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län.

Stort utbrott i Gällivare

I början på sommaren kunde ett coronautbrott i Gällivare härledas till gruvan, en stor arbetsgivare på orten. Flera personer boende i Oskarshamn som SVT Småland pratat med vittnar om att det finns en viss oro för att OKG:s arbete ska resultera i en ökad smittspridning i området.

– Jag tror att man är mer förberedd här, eftersom man har tagit erfarenheter därifrån. Sen ska vi komma ihåg att det har kommit många turister till regionen hela sommaren. Människorna som kommer till OKG är en liten del om man ställer det i relation till turisterna, säger Per Åke Jarnheimer.

Utökad provtagning inte aktuellt

Trots att arbetet på OKG innebär att många nya personer kommer samlas på kärnkraftverket så är det inte aktuellt med någon utökad provtagning av personalen.

– Någon generell provtagning kommer vi inte att göra. Får vi däremot misstänkta fall kommer vi göra det, men det är samma rutin som gäller för resten av samhället, säger Charlotte Andersson, servicechef på OKG.

– Problemet är ju att det är dagsfärskt, ett negativt testresultat mot covid-19. Det innebär att man skulle behöva testa sig varje dag för att vara säker på att det inte finns någon smitta, säger Per Åke Jarnheimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.