Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När han började skolan stoppades behandlingen av Adams språkstörning. Hör mer i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Adam, 11, nekas behandling för språkstörning – familjen DO-anmäler Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Elvaårige Adam fick hjälp för sin språkstörning fram tills han började skolan – sen stängdes portarna hos regionen. Nu har hans mamma Johanna Nilsson anmält vården till diskrimineringsombudsmannen.

– Det är konstigt att vården får välja vilka barn de kan behandla. Man kan fundera på om det inte är diskriminerande mot barn mellan 6 och 18 år när de inte får behandling hos logoped, säger Johanna Nilsson.

Region Kronoberg erbjuder hjälp med diagnos och behandling av språkstörning fram tills barnen fyller sex år. Sedan hänvisas de till kommunens elevhälsa. Många andra regioner i landet gör likadant.

Men enligt flera dokument som SVT tagit fram säger sig kommunerna inte ha möjlighet, eller uppdrag, att vare sig sätta diagnos eller sätta in medicinsk behandling för språkstörning.

”Gör ont i hjärtat”

I fyra år har Johanna Nilsson försökt få behandling till sin son, utan framgång. Istället har familjen bollats fram och tillbaka mellan region och kommun, som säger att det är den andras ansvar.

– Det gör ont i hjärtat, säger hon.

Nu har hon fått nog. I en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, ifrågasätter hon om regionen har rätt att neka barn vård av språkstörning, med anledning av ålder snarare än behov.

Finns inget lagstöd

När SVT ställer frågan till Region Kronoberg om vilken rätt de har att neka barn vård på grund av ålder så svarar verksamhetschefen att hon inte riktigt vet.

Att regioner nekar skolbarn vård för språkstörning har noterats tidigare. Socialstyrelsen har därför börjat granska saken, och myndighetens jurister har nu kommit fram till att regionerna saknar lagstöd när de nekar barn vård. Detta kommer publiceras i en kommande rapport.

– Vi lät Socialstyrelsens jurister titta på om det finns lagstöd för att utesluta vissa grupper från vård, baserat på hur gamla de är. Och det finns inget stöd för det, säger Marika Habbe, utredare på Socialstyrelsen, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.