Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Catrin Mård är verksamheteschef på privärvårdsrehab i Kronoberg – och hon är osäker på vilket lagstöd de har för att neka skolbarn med språkstörning. Hör henne i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Regionen stoppar vård till skolbarn med språkstörning: ”Beklagligt – men en resursfråga”

Publicerad

När barn med en språkstörning börjar skolan upphör också logopedvården från Region Kronoberg.

– Det är beklagligt, säger Catrin Mård, chef för primärvårdsrehab i Kronoberg.

Det är inte bra, konstaterar Catrin Mård, verksamhetschef för primärvårdsrehab på Region Kronoberg. Det samma konstaterade dåvarande hälso- och sjukvårdschefen Roger O Nilsson för två år sedan.

Men inget har hänt. Catrin Mård säger att regionen är ”i startgroparna” med ett större arbete, om hur insatserna från regionens logopeder ska prioriteras.

– Vi måste göra ett nogsamt arbete och samarbeta med kommunerna. Det är jätteviktigt att vi arbetar tillsammans och försöker reda i denna frågan.

Elevhälsan larmade

Problematiken har varit välkänd under en lång tid. 2019 skrev elevhälsan från länets samtliga kommuner att det behövs en samverkan mellan regionen och kommunerna kring barnen med språkstörning.

2021 gjorde regionen en egen utredning. Vad den visar är fortfarande hemligt – eftersom regionen fortfarande menar att det är ett arbetsmaterial.

Nu pågår en ny utredning kring barnprocesserna i regionen, däribland logopedernas prioriteringar och samverkan med kommunerna. När det arbetet blir klart om det kommer innebära någon förändring kan Catrin Mård inte svara på idag.

Mystiskt avtal: ”Går inte att finna”

Flera föräldrar har fått höra att det finns ett avtal med kommunerna om att de skulle ta större ansvar kring barnen med språkstörning. Avtalet ska ha skrivits på 90-talet – men ingen på regionen vet var ett sådant avtal skulle finnas.

– Det avtalet har inte gått att finna. Nu får vi sluta prata om det avtalet och komma till verkstad.

Hur kan man överhuvud taget hänvisa till ett avtal som inte går att hitta?

– Bra fråga som jag inte kan svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.