Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har riktat kritik mot ”allvarliga och omfattande brister”. Foto: TT/genrebild

Ägarna tog ut miljonbelopp – men åtgärdade inte brister

Publicerad

Ägarna till det kritiserade boendet i Tingsryd har tagit ut över 40 miljoner kronor i vinst på tio år. Men påtalade brister åtgärdades inte.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har riktat skarp kritik mot ”allvarliga och omfattande brister” på ett omsorgsboende i Tingsryds kommun. Bland annat ska brukare ha utsatts för sexuella ofredanden, som inte anmäldes.

Men det har inte hindrat ägarna från att plocka ut vinsten. Sedan 2008 har de tagit ut över 43 miljoner kronor i aktieutdelning, skriver Dagens ETC. Intäkterna är skattepengar från svenska kommuner, som haft brukare placerade där.

Bristerna var kvar – men vinsten försvann

År 2015 gjorde både IVO och Apoteket granskningar av boendets och såg en rad brister, bland annat i deras läkemedelshantering. IVO konstaterar att samma brister var kvar vid granskningen fyra år senare. I läkemedelsskåpet rådde en allmän oordning och det var ohygieniskt enligt inspektörerna.

Trots att brister alltså inte åtgärdades, fortsatte bolaget att göra utdelningar. Sedan 2015 har 12,5 miljoner kronor betalats ut till aktieägarna, vilket Smålandsposten var först med att berätta.

Såldes för två år sedan

Under 2017 såldes boendet till nya ägare, men en tidigare ägare sitter fortfarande kvar i styrelsen. När SVT ringer upp honom vill han inte svara på några frågor.

– Jag kan inte svara på det, du får ringa någon annan, säger han och lägger på luren.

Även boendets föreståndare lägger på luren när SVT ringer upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer