En man i 80-årsåldern sökte vård på akuten på efter en fallskada, en vecka senare hittades mannen avliden i sitt hem. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kraftig kritik efter vittnesmål om sexuella övergrepp på vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik mot ett privat omsorgsboende i Tingsryds kommun. Bland annat har sexuella övergrepp inträffat bland de boende.

Boendet är till för äldre personer med behov av särskilt stöd och personer från 45 år med psykiska funktionsnedsättningar och drivs av en privat aktör.

Får sällan komma ut på aktiviteter

Boende vittnar enligt IVO:s utredning om att de inte får komma ut på aktiviteter utanför hemmet. En uppger att hemmet är som en öppen anstalt och anser sig själv vara ”institutionsskadad”.  IVO riktar också kritik mot att hemmet använder sig av otillåtna begränsningsåtgärder. Ett av flera exempel är en boende som inte får ha sina kläder i sin egen lägenhet, med anledning av att hen byter kläder för ofta och smutsar ner dem.

– Det är absolut inte bra. Bristerna är både allvarliga och omfattande. Det är sällan man ser lika omfattande problem på så många punkter som vi hittat här, säger Lars Rahm, enhetschef.

Låg bemanning

Personal har också vittnat om att man känner sig otrygg på grund av låg bemanning. Den låga bemanningen ska också enligt uppgift gjort att det kunnat pågå sexuella övergrepp mellan de boende. Händelser som inte anmälts.

– Det är oerhört nedslående att inte sexuella övergrepp och ofredanden har anmälts, varken enligt lex Sarah eller till polisen. Verksamheten är skyldig att utreda den typen av uppgifter och sedan föra informationen vidare, det har inte gjorts och det är allvarligt.

Myndigheten konstaterar att det handlar om både allvarliga och omfattande brister som är så stora att de lett till missförhållanden inom flera områden som ska säkra att de boende får de insatser de har rätt till.

De omfattande åtgärderna ska vara genomförda senast den sista september. Om inte det görs riskerar verksamheten ett vite på en miljon kronor, Ivo har även möjligheten att dra in verksamhetens tillstånd.

SVT har sökt föreståndaren för boendet som trycker bort samtalet när reportern presenterar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet