• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Efter skandalen kring Rosenhill – domstol vill stänga fler boenden

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare granskat bristerna på vårdboendet Rosenhill i Tingsryds kommun. Nu har förvaltningsrätten beslutat att fler boenden i samma koncern ska stänga.

Det var i juli 2019 som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som kunde konstatera en stor mängd allvarliga brister på vård och omsorgsboendet Rosenhill i Tingsryds kommun. Bland annat brister i kvalitet, läkemedelshantering och journaler.

Lokalerna luktade starkt av urin och brukare hade blivit utsatta för sexuella övergrepp utan att detta anmäldes. Bara dagar innan IVO:s kritik, beslutade ägarna att ta ut tio miljoner kronor ur ägarbolaget Ting invest.

Ambulanspersonalens larm till Ivo blev ett startskott – som tillslut fick Rosenhill att stänga. Se mer i länken nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är stökigt, smutsigt och ligger sprutor med uppdragna opiater när ambulanspersonalen kommer till boendet. Bilderna i inslaget är arrangerade. Foto: SVT

Stängda boenden

Rosenhill stängdes av IVO i våras. Nu har förvaltningsrätten beslutat att tre andra boenden – två i Tingsryds kommun och ett i Falköping – också måste stänga, vilket Smålandsposten var först med att berätta.

Det har inte framkommit liknande kritik mot de övriga tre boendena – och IVO har inte granskat kvaliten på dem. Men Förvaltningsrätten anser att den nuvarande ägaren, bilhandlaren Jerry Carlqvist, inte anses lämplig att driva den här typen av verksamhet.

”Bristerna (på Rosenhill) är så allvarliga att han inte kan anses uppfylla kravet på lämplighet” skriver domstolen.

Efter IVO:s kritik såldes hela bolaget till Jerry Carlqvist för en krona. Sedan dess har han bytt ut ledningen på boendena. Nu har beslutet i Förvaltningsrätten överklagats.

– Vi tycker det är felbehandlat, säger Jerry Carlqvist till SVT.

”God vård”

Kammarrätten har gett boendena tillstånd att fortsätta sin verksamhet tills prövningsbeskedet kommer. Jerry Carlqvist vill inte lämna fler kommentarer, utan hänvisar till Krister Jonsson som är styrelseordförande.

– Vi inväntar beslut från kammarrätten. Jag vill vara tydlig med att vi fortsätter bedriva vår verksamhet och att vi har god vård och omsorg under rådande situation, säger Krister Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet