Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har riktat kritik mot ”allvarliga och omfattande brister”. Foto: TT/genrebild

Kritiserade vårdboendet Rosenhill i Tingsryd – en sammanfattning av rapporteringen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland har rapporterat om missförhållanden på ett privat vård- och omsorgsboende i Tingsryds kommun. Här är en sammanfattning.

På det privata vårdboendet i Tingsryds kommun bor 26 äldre personer från flera kommuner som har behov av särskilt stöd på grund av psykiska funktionsnedsättningar.

I juli kritiserades boendet för ”allvarliga och omfattande brister” av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ambulanspersonal och en anonym anmälare slagit larm.

Enligt IVO ska sexuella ofredanden ha förekommit bland de boende. Dessutom kritiseras vårdboendet för brist på utevistelse och låg bemanning. I rapporten beskrivs bland annat en stank av urin och hur boende gått ut barfota i minusgrader.

IVO sammanställer en lång lista av åtgärder som ska färdigställas innan september 2019, annars väntar en miljon kronor i vite.

”Stökigt och smutsigt”

För SVT Nyheter Småland vittnar ambulanspersonal om situationen på boendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är stökigt, smutsigt och ligger sprutor med uppdragna opiater när ambulanspersonalen kommer till boendet. Bilderna i inslaget är arrangerade. Foto: SVT

– Vi fattar misstanke om att det inte bedrivs en god vård, för det är stökigt, smutsigt och brist på personal, säger en ambulanssjuksköterska till SVT Nyheter Småland.

Redan 2015 var vårdboendet under lupp. Vid en inspektion av IVO upptäcker de brister i tillämpningen av lex Sarah, lagen om att missförhållanden ska anmälas. Men IVO gör ingen egen uppföljning av sin egen granskning från 2015.

Ägarna tar ut 10 miljoner

SVT avslöjar att ägarbolaget till vårdboendet gjorde en aktieutdelning på tio miljoner kronor veckan innan IVO kritiserade boendet. Ägarna kände då till bristerna på vårdboendet.

En av dem som tar beslutet till aktieutdelningen är boendets medicinskt ansvariga sjuksköterska. Posten medicinskt ansvarliga sjuksköterska är reglerad i lag och har ett särskilt ansvar för att patienterna och patiensäkerheten. Beteendet är olämpligt, uppger Juridikprofessorn Titti Mattsson till SVT.

Mannen som har innehar posten är delägare i företaget och trots bristerna bor flera personer kvar på vårdboendet, visar SVT:s granskning.

Under hösten 2019 fick de ansvariga för boendet möjligheten att svara på kritiken, och visa vilka åtgärder de har gjort.

I februari 2020 beslutade Ivo att boendet skulle stängas.

SVT har sökt ansvariga för vårdboendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här konfronterar SVT Nyheter Smålands reporter föreståndaren och den medicinskt ansvarige sjuksköterskan på vård- och omsorgsboendet i Tingsryds kommun. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet