När SVT Nyheter Småland ringer på dörren till det privata vård- och omsorgsboendet i Tingsryd, öppnar en omsorgstagare dörren och bjuder in reportern. Foto: SVT

Efter avslöjandet om missförhållanden – flera brukare kvar på boendet

Uppdaterad
Publicerad

De småländska kommunerna Lessebo, Emmaboda, Oskarshamn och Växjö som har brukare placerade på det kritiserade boendet i Tingsryds kommun reagerade starkt på avslöjandet om allvarliga brister. Men hittills har ingen småländsk kommun valt att flytta sina brukare från det privata vård- och omsorgsboendet.

– Vi har inte fått någon indikation på brister. Personen från vår kommun trivs bra och är nöjd. Även personens gode man är nöjd, säger Harriet Hveen Hugosson, områdeschef i Oskarshamn.

Avslöjandet om smuts, personalbrist och dålig medicinhantering skakade om de småländska kommunerna. Flera startade egna utredningar för att undersöka bristerna.

– Vi har haft täta uppföljningar och vi har kommit fram att personen har det bra, säger Therese Axelsson, tillförordnad socialchef i Emmaboda.

Följer utvecklingen

Boendet har fått hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg, som kräver omfattande åtgärder senast den 1 september.

– Vi följer ärendet och under tiden har vi börjat titta på andra boenden. Vi får se hur det går med boendets åtgärdsplaner, säger Therese Axelsson.

Stoppade betalningar

Växjö kommun har två brukare placerade på boendet. De valde att omedelbart stoppa alla utbetalningar efter att bristerna uppdagats. Chefen för boendet svarade med att hota att skicka hem brukarna.

Trots konflikten har Växjö kvar sina brukare på boendet.

– Just nu har våra brukare det bra. Vi jobbar på olika spår. En möjlighet är att ta hem dem. En annan möjlighet att ge boendet en chans att rätta till de saker som är fel, säger Per Sandberg, socialchef i Växjö kommun.

”Mitt förtroende har kraftigt reducerats”

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för Arbete och välfärd för Växjö kommun menar att det kommer att krävas mer än rättelser efter Ivo:s kritik.

– Även om bristerna åtgärdas har mitt förtroende för bolaget kraftigt reducerats. Den information som ni har avslöjat talar ännu mer i en riktning om att Växjö kommun behöver noga se över om det är lämpligt att ha avtal med ett bolag som beter sig på det här sättet.

Även Lessebo kommun har haft en brukare placerad på boendet, men den personen flyttades innan bristerna uppdagades och av andra skäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet