Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är stökigt, smutsigt och ligger sprutor med uppdragna opiater när ambulanspersonalen kommer till boendet. Bilderna i inslaget är arrangerade. Foto: SVT

Ambulanspersonalens larm avslöjade missförhållanden på boendet

Uppdaterad
Publicerad

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, har riktat skarp kritik mot ett privat vård- och omsorgsboende i Tingsryds kommun. Vid flera tillfällen har ambulanspersonal reagerat på missförhållanden på boendet. SVT Nyheter Småland kan nu avslöja ambulanspersonalens berättelser som till slut ledde till en omfattande Ivo-granskning av boendets verksamhet.

På det privata vårdboendet bor 26 äldre personer från bland annat Oskarshamn, Emmaboda och Växjö kommun, som har behov av särskilt stöd på grund av psykiska funktionsnedsättningar.

Ambulanspersonalen har vid flera tillfällen reagerat på de missförhållanden som finns på boendet.

– Vi fattar misstanke om att det inte bedrivs en god vård, för det är stökigt, smutsigt och brist på personal, säger en ambulanssjuksköterska till SVT Nyheter Småland.

Larmen ledde till granskning

I ambulanspersonalens Ivo-anmälan beskrivs en nergången miljö på boendet.

”Patientens opiater är uppdragna i sprutor som saknar etiketter. Det är smutsigt, nedkissade golv, slitet”, skriver ambulanspersonalen i sin anmälan i februari 2019.

Ungefär samtidigt som ambulanspersonalen gör sin anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, inkommer ytterligare en anmälan från en anonym person med rubriken ”sjuksköterska riskerar patienternas liv”. I sin anmälan uppger den anonyma personen att hen har jobbat på boendet tidigare.

En lång rad brister

Det är det brevet och ambulanspersonalens larm som får Inspektionen för vård och omsorg att göra en inspektion på boendet och upptäcka allvarliga missförhållanden.

–  Vi ser väldigt positivt på att Ivo tar tag i det här nu och gör en inspektion, säger ambulanssjuksköterskan.

I rapporten från Ivo beskrivs en lång rad brister i verksamheten. Dessutom beskrivs bland annat en stank av urin, hur boende gått ut barfota i minusgrader och hur sexuella övergrepp mellan de boende inte anmäls vare sig till Ivo eller polisen.

– Här har man inte lyckats ge patienterna den vård som de behöver. Det är en oerhört otrygg miljö, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo.

Vitesbelopp väntar

Nu har boendet en lång lista på brister som ska åtgärdas, annars väntar en miljon kronor i vite. Ivo har även möjligheten att dra tillbaka tillståndet. Sedan inspektionen 2015 fram till 2017 har ägarna plockat ut över 12 miljoner kronor från boendet i aktieutdelning.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, som också är föreståndare, har tackat nej till att kommentera. Vi har även försökt nå ägarna utan framgång.

Se klippet ovan och hör vårdpersonalen berätta.

Här är kommunerna som har placerat personer på boendet

Visa

Vård- och omsorgsboendet i Tingsryds kommun drivs i privat regi, men klienterna och inkomsterna kommer från kommuner runt om i Sverige. Dessa kommuner har klienter på boendet.

• Emmaboda

• Göteborg

• Lessebo

• Oskarshamn

• Ronneby

• Sigtuna

• Stockholm

• Södertälje

• Växjö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet