Arkivbild från ett annat boende. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Starka reaktioner från kommuner efter kritik mot omsorgsboende

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de kommuner som haft personer placerade på det kritiserade privata omsorgsboendet i Tingsryds kommun ser nu över sina placeringar på boendet.

– Det är inte alls bra att de fått så mycket och så allvarlig kritik, säger Stefan Nyström (M), ordförande i socialnämnden i Emmaboda.

Det var i början av juli som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktade kraftig kritik mot ett privat omsorgsboende i Tingsryds kommun. Bland bristerna fanns bland annat uppgifter om sexuella övergrepp, brist på utevistelse för de boende och låg bemanning.

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Boendet tar emot personer från ett antal kommuner i landet. Merparten av de placerade kommer från Stockholm men även Emmaboda, Lessebo, Oskarshamn och Växjö har personer placerade där.

Försöka hitta ett annat boende

Stefan Nyström berättar att Emmaboda kommun har en person placerad i boendet och säger att han är förvånad över kritiken som kommit fram.

– Personen i fråga har blivit bättre under tiden hen vistats där och även om vi haft lite egen kritik så har det inte alls varit på det här sättet.

Han säger att man nu ska försöka hitta något annat boende åt personen.

– Vi har precis fått vetskap om detta och kommer nu titta på en annan lösning. Vi kan inte ha folk placerade på ett ställe med de problemen.

Även Oskarshamns kommun har en person på boendet.

– Jag blir både ställd och bekymrad när jag hör om hur mycket kritik IVO riktar mot boendet. Vi kommer nu ta kontakt med vår brukare och kontrollera hur hen har det, säger Anna Lindquist, socialchef.

Hon säger också att de följer IVO:s fortsatta utredning men att hon inte i dagsläget kan svara på om det är aktuellt att omplacera personen.

Har redan avslutat placering

Lessebo kommun avslutade sin placering den 3 juli och eftersom det gjordes innan IVO:s beslut kom finns det inget samband.

– Naturligtvis reagerar vi ändå starkt på det här. Vi måste ju se till att det ges en god vård där någon är placerad, säger Göran Liljedahl, ställföreträdande socialchef.

Växjö kommun har två platser på boendet.

– Vi tar så klart allvarligt på det. Det är väldigt omfattande kritik som IVO riktar, Tina Storbjörk, tillförordnad förvaltningschef på arbete och välfärd.

Hon säger att de har kontinuerlig kontakt med de både personerna som bor där och att de inte haft anledning att misstänka att de farit illa.

– Vi kommer åka och träffa dem för att säkerställa att deras behov tillgodoses.

Kommunalrådet i Växjö, Oliver Rosengren (M), uppger för P4 Kronoberg att kommunen kommer stoppa utbetalningar till boendet fram tills bristerna är åtgärdade.

Ingen av kommunerna har i dagsläget planer på att polisanmäla händelserna på boendet. Polisen själva har inte heller upprättat någon anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet