Harald Hjalmarsson blir slutdelgiven. Foto: SVT

Åklagare vill väcka åtal mot Harald Hjalmarsson (M)

Uppdaterad
Publicerad

Västerviksmoderaten Harald Hjalmarsson misstänks för tjänstefel efter att han dolt information i offentliga handlingar. Chefsåklagare Åsa Adolfsson har nu gått igenom förundersökningsmaterialet och valt att slutdelge Harald Hjalmarsson, vilket är det sista steget innan det kan väckas åtal.

– Jag har tagit slutlig ställning i åtalsfrågan och Harald Hjalmarsson slutdelges, säger chefsåklagare Åsa Adolsson.

Harald Hjalmarsson är delgiven misstanke om missbruk av handling och tjänstefel efter att han ska ha gjort ändringar i e-postmeddelanden som Uppdrag Granskning begärt ut i samband med granskningen av Björn Ulvaeus hotellbygge i Västervik.

Västervik

Enligt åklagaren finns det underlag för åtal i förundersökningen som hon nu tagit del av.

– Det är högst troligen fråga om tjänstefel efter framkomna uppgifter i förundersökningen, säger Åsa Adolfsson.

Vill inte spekulera

Slutdelgivning innebär att en misstänkt får möjlighet att gå igenom materialet i förundersökningen för att ge sina synpunkter eller begära kompletteringar. Därefter beslutar åklagaren om åtal väcks.

Åsa Adolfsson vill inte spekulera kring vilka uppgifter som skulle få henne att ändra sitt beslut att väcka åtal.

– Vad för kompletteringar som skulle vara meningsfulla i det här ärendet vet jag inte, säger hon.

Har chans att ge synpunkter på utredningen

Harald Hjalmarsson ska ge sitt svar på slutdelgivningen inom de närmsta veckorna. Blir det åtal väcks det tidigast i början av 2019. Påföljden för tjänstefel är böter eller fängelse i högst två år.

Han säger till SVT Nyheter Småland att han anser sig inte ha gjort något fel.

– Jag menar att det inte är något brott – ett fel, men inget brott. Jag vill ha det här överstökat och få reda på hur åklagaren ser på det, säger Harald Hjalmarsson, som ännu inte tagit del av slutdelgivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet