Foto: Privat

Åklagaren: ”Inte vållande till annans död”

Uppdaterad
Publicerad

Det var varken tjänstefel eller vållande till annans död, anser åklagaren. Förundersökningen om 94-årige Hennings Håkanssons död strax före jul förra året läggs ned.

Henning Håkansson från Urshult hade hemtjänst, men personalen hittade inte honom i sin bostad när de kom på besök. De glömde också bort att ringa till Henning.

I stället var det Hennings anhöriga, som fann  honom på vedbacken dagen före julafton. Då var han kraftigt nedkyld och inte kontaktbar. Han fördes till sjukhus, där han avled av lunginflammation.

94-årige Henning glömdes bort

Tingsryds  kommun har efter händelsen gjort en egen Lex Mariaanmälan och IVO (Inspektionen för vård och omsorg) utreder.

Men händelsen polisanmäldes också. Anmälaren ansåg att kommunen hade gjort sig skyldig till vållande till annans död.

– För att det ska röra sig om tjänstefel måste det handla om myndighetsutövning, säger chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson. Och hemtjänstpersonalen har inte agerat som en myndighet i det fallet.

Det är inte heller klarlagt att Henning Håkanssons död orsakades av att hemtjänstpersonalen glömde bort honom och han låg ute i kylan:

– Det finns ingen klar koppling mellan personalens förseelse och brukarens död. För övrigt kan det nämnas att det inte är helt klarlagt när brukaren föll vid sin vedhög, skriver Carl-Gunnar Fridolfsson i sitt beslut där han lägger ned förundersökningen. Det finns ingen anledning att fullföljda förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

94-årige Henning glömdes bort

Mer i ämnet