Foto: SVT

Socialnämnden om dödsfallet: ”Ett allvarligt missförhållande”

Uppdaterad
Publicerad

Det var stressigt den aktuella kvällen, när 94-årige Henning Håkansson glömdes bort av hemtjänstpersonalen. Det framgår av den Lex Sarahutredning som presenterades för socialnämnden i Tingsryd på måndagen.

Det var två dagar före julafton som 94-årige Henning Håkansson ramlade omkull på sin gård i Urshult när han var ute för att hämta ved. Trots att hemtjänsten vid flera tillfällen kom hem till honom, och att man konstaterade att altandörren var öppen, var det ingen av personalen som letade ordentligt efter honom. Han hittades av anhöriga efter 17 timmar ute i kylan.

Henning fördes starkt nedkyld till sjukhus, men han repade sig aldrig utan fick en allvarlig lunginflammation och dog drygt två veckor senare, den 11 januari.

94-årige Henning glömdes bort

Vid dagens sammanträde i socialnämnden presenterade socialchef Katarina Carlzon Lex Sarahutredningen, som nu är klar.

”Svårt få tag på vikarier”

Där framgår att de som hade ansvaret för Henning var vana undersköterskor med mångårig erfarenhet av sitt arbete. De uppger att bemanningen var tillräcklig utifrån de planerade insatserna, men kvällen upplevdes av personalen som stressig då det var flera larm som gjorde att de fick ändra sina planer. Det var svårt att bli klar inom den satta arbetstiden. Och det hade varit svårt att få tag i vikarier, så de hade fått jobba mycket extra de senaste månaderna. Personalens berättelse är samstämmig: De glömde bort Henning.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) den 30 januari. Lex Sarahutredningen kommer nu också att skickas dit.

– Nämnden har beslutat att betrakta det som inträffade som ett allvarligt missförhållande, säger Magnus Carlberg (S), ordförande i socialnämnden.

Starka reaktioner

Socialförvaltningen har fått i uppdrag att göra regelbundna uppföljningar av de rutiner som finns, att göra genomförandeplaner i samtliga ärenden (ingen sådan utredningen hade gjorts för Henning) och ge alla nyanställda en introduktion.

Reaktionerna från allmänheten har varit starka efter att SVT Nyheter Småland uppmärksammat omständigheterna kring Hennings död. Socialchefen har utsatts för hot, och idag blev det känt att en privatperson polisanmält socialförvaltningen i Tingsryd för vållande till annans död.

–Det var ingenting som vi tog upp vid måndagens sammanträde, säger Magnus Carlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

94-årige Henning glömdes bort

Mer i ämnet