Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT reporter Niclas Wimmerberg sammanfattar första rättegångsdagen och pratar med åklagare Kjell Jannesson. Foto: SVT

Första rättegångsdagen – mannen nekar till alla åtalspunkter

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade rättegången för den uppmärksammade cykelolyckan på Öland förra sommaren där två personer dog. Den 57-åriga mannen som står åtalad har efter händelsen fått diagnosen epilepsi – och mannens sjukdomstillstånd var det återkommande ämnet under rättegångens första dag.

SVT Smålands reportrar Kaisa Lappalainen och Niclas Wimmerberg var på plats i Kalmar tingsrätt under dagen.  Förmiddagen har handlat om mannens sjukdomstillstånd, och om huruvida han kände till att han kunde bli en fara bakom ratten eller inte, vilket är en linje som åklagaren driver.

– Försvaret vill inte ställa upp på att mannen drabbats av ett epilepisianfall. Det är inte fastställt, det hade kunnat vara annat också menar de, säger Kaisa Lappainen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT pratade med försvarsadvokaten Niklas Kappel under första rättegångsdagen. Foto: SVT

Fick diagnosen nyligen

Den nu 57-åriga mannen diagnosticerades med epilepsi helt nyligen. I förhör direkt efter olyckan har han beskrivit det som att han frös och blev frånvarande vid tillfället, och att detta hänt även innan. Enligt åklagaren är det typiska tecken för epilepsi.

– Han har känt till sitt tillstånd, men inte känt till vad det skulle kallas i medicinsk mening, säger åklagare Kjell Jannesson.

Mannen nekade till alla åtalspunkter på grund av att han var i sjukdomstillstånd vid tillfället. Vid läkarundersökningar ska det ha framkommit att mannen haft någon typ av attack 1-2 gånger i veckan. Men trots detta menar alltså försvaret att det inte går att fastställa att det var just epilepsi som låg bakom olyckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom omständigheterna kring dödsolyckan på Öland på 60 sekunder. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet