Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödsolyckan skedde i norra delarna av Färjestaden på Öland. Foto: Mikael Fritzon/TT

Hovrätten sänkte straffet efter dödsolyckan på Öland – så förklarar domaren

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Göta hovrätt gick ut med att de nu sänker straffet för 57-åringen, har SVT Nyheter Småland fått ett flertal mejl om hur mannen i fråga kunde ha körkort med sin sjukdomsbild. I klippet ovan ger hovrättsrådet Ulrik Lönnmyr svar på det.

– Epilepsidiagnosen var inte ställd när olyckan skedde, säger han.

57-åringen var, av Kalmar tingsrätt, tidigare dömd till två och ett halvt års fängelse för att ha orsakat olyckan vid Färjestaden på Öland 2020, då en mamma och hennes son omkom.

Medvetanderubbningar

Men under onsdagen gick Göta hovrätt ut med att de nu mildrar den domen – och med det sänker straffet. Istället för fängelse får mannen villkorlig dom och böter.

Dödsolycka i Färjestaden

– Framförallt så har det inte framkommit någon omständighet som tyder på att mannen tidigare har drabbats av medvetanderubbningar just i samband med bilkörning, säger hovrättsrådet Ulrik Lönnmyr vid Göta hovrätt.

Hör hovrättens motivering till den mildrade domen i klippet ovan.

KLIPP: Dödsolyckan på Öland – det här har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet