En mamma och hennes son kördes ihjäl på Joels väg Färjestaden på Öland sommaren 2020. Foto: Mikael Fritzon/TT

57-åringen får sänkt straff efter dödsolyckan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för den 57-årige man som tidigare dömts till två och ett halvt års fängelse för att ha orsakat olyckan vid Färjestaden på Öland 2020, då en mamma och hennes son omkom. Istället för fängelse får mannen villkorlig dom och böter.

I Kalmar tingsrätt dömdes 57-åringen för bland annat grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Mannen hade i hög hastighet kört på en familj som cyklade invid en smal 30-väg i närheten av en campingplats vid Färjestaden. Mamman och en av sönerna i familjen omkom.

Dödsolycka i Färjestaden

Hade drabbats av attacker tidigare

Utredningen har visat att olyckan berodde på att 57-åringen hastigt insjuknat och tillfälligt förlorat medvetandet.

Göta hovrätt skriver i  ett pressmeddelande att rätten funnit klarlagt att han tidigare vid flera tillfällen hade drabbats av attacker där medvetandegraden blivit så nedsatt han inte förstått eller kunnat påverka vad som hände.

I pressmeddelandet skriver hovrätten vidare:

”Enligt hovrätten borde han mot denna bakgrund ha konsulterat läkare för att säkerställa att tillståndet inte påverkande hans förutsättningar att köra bil på ett betryggande sätt.

Hans agerande har varit i så hög grad oaktsamt att han inte kan undgå ansvar för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.”

Ändras från fängelse till villkorlig dom och böter

Göta hovrätt dömer som sagt 57-åringen annorlunda än vad tingsrätten tidigare gjort. I sitt pressmeddelande motiverar hovrätten sig så här:

”Olyckan fick oerhört tragiska konsekvenser. Men det är, som rättsläget och praxis ser ut, i första hand inte effekterna av oaktsamheten som är avgörande för brottets rubricering, utan främst graden av oaktsamhet.

Eftersom det varit fråga om ett hastigt sjukdomsförlopp, och det inte är bevisat att mannen under färden var medveten om att höll på att insjukna, anser hovrätten till skillnad från tingsrätten att brotten inte ska bedömas som grova.

Det innebär att påföljden mildras och bestäms till villkorlig dom och böter.”

KLIPP: Dödsolyckan på Öland – det här har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom omständigheterna kring dödsolyckan på Öland på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet