En mamma och hennes son kördes ihjäl på Joels väg Färjestaden på Öland sommaren 2020. Foto: TT

Körde ihjäl mamma och son – döms till 2,5 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 57-årig man döms för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppskada och grov vårdslöshet i trafik, efter att ha orsakat dödsolyckan i Färjestaden på Öland sommaren 2020. Straffet blir 2,5 års fängelse.

Det var i juli 2020. En familj från Skåne hade precis anlänt till en campingplats i Färjestaden på Öland. De tog en runda med sina cyklar och på vägen genom ett sommarstugeområde kom plötsligt en bil farande i hög hastighet. Familjen blev påkörd och mamman och ett av barnen omkom.

Strax innan hade mannen kört mycket nära en annan familj i hög hastighet.

Dödsolycka i Färjestaden

Lider av epilepsi

Under rättegången som hölls i november månad menade försvaret att mannen vid tillfället drabbats av en okänd sjukdom.

Åklagaren hävdade att 57-åringen lider av ett epilepsiliknande tillstånd som triggas vid stresspåslag, och att han känt till detta. Eftersom olyckan inträffade under ett sådant anfall så skulle mannen hållas ansvarig för det som hände.

Den bedömningen gör nu också Kalmar tingsrätt.

Flerårigt fängelsestraff

Mannen gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande och har visat en uppenbar likgiltighet för annans liv och egendom genom att framföra bilen under en turistsäsong på Öland, enligt domstolen.

– Det saknas utrymme för någon annan påföljd än fängelse och rätten bestämmer därför påföljden till två år och sex månaders fängelse motsvarande det sammanlagda straffvärdet av gärningarna, säger rådmannen Louise Hinsegård, i ett pressmeddelande.

57-åringen har även gått igenom en rättspsykiatrisk undersökning där man kommit fram till att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för det misstänkta brottet.

– Försvaret har översiktligt tagit del av domen. Högst troligt kommer domen att överklagas, säger 57-åringens advokat Niklas Kappel, i en kort skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom omständigheterna kring dödsolyckan på Öland på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet