En kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern är båda misstänkta för grova sexuella övergrepp. Bilden är ett montage. Foto: SVT

Misstänks ha filmat och våldtagit barn – åklagaren kräver lagens strängaste straff

Publicerad

Rättegången vid Kalmar tingsrätt mot det par som misstänkts för att har förgripit sig på två små barn och filmat det är över. Åklagare Linda Canéus kräver 14 års fängelse för mannen.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, säger hon. 

Efter 25 förhandlingsdagar i Kalmar tingsrätt har den mycket omfattande utredningen kring det par som anklagas för att förgripit sig på två små barn – och dessutom dokumenterat övergreppen på film – nått sitt slut. 

Åklagaren Linda Canéus kräver maxstraff för mannen, 14 års fängelse, och för kvinnan yrkar åklagaren på ett fängelsestraff på tio år. 

Par misstänks ha producerat barnporr

– Det handlar och mycket allvarliga brott, bland de allvarligaste som finns i brottsbalken, våldtäkt mot barn, säger Linda Canéus. 

– Det kan egentligen inte bli så mycket värre. Och jag kan inte se några förmildrande omständigheter.

Filmer och dagboksanteckningar

Målet är ett av de största i Sverige någonsin när det gäller dokumenterade övergrepp mot barn, och utredningen har tagit lång tid – över ett år. Under hela utredningstiden har paret suttit häktade. 

Mannen ska enligt åklagaren ha dokumenterat övergreppen dels genom att filma dem, dels genom att beskriva dem i sin dagbok. Linda Canéus vill använda båda sakerna som bevisning. 

– Det finns ytterligare brott beskrivna i dagboken, som inte filmats. Och jag vill att han ska dömas även för dem.

Dom om fyra veckor

Den långa utredningen med mängder av barnpornografisk material har tagit på krafterna. 

– Det är mycket tunga arbetsuppgifter. Inte bara för mig och för utredarna, utan även för alla som är med i rättegången. Ytterligare tungt blir det att behöva ta del av det på film.  Men det är ändå inget mot vad de utsatta barnen fått utstå, säger åklagare Linda Canéus. 

Tingsrätten beslutade att paret ska fortsätta vara häktade i väntan på dom, som kommer om cirka fyra veckor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet