Åklagaren Linda Caneus. Foto: SVT

Hör åklagaren: Läkarlarm ledde till stora mängder filmade barnvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsförmiddagen höll åklagaren Linda Caneus tillsammans med polisen en presskonferens via telefon och där framkom flera detaljer –bland annat hur de misstänkta brotten uppdagades. En kvinna i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern misstänkts för ett stort antal grova sexuella övergrepp.

Övergreppen uppdagades efter att en läkare gjort en orosanmälan till socialtjänsten efter att upptäckt tecken på sexuella övergrepp hos det ena barnet. Socialtjänsten gjorde då direkt en polisanmälan. 

– Redan samma dag kunde den misstänkta mannen hämtas in förhör, och en husrannsakan genomfördes i hans bostad. Det var viktigt att polisen kunde säkra bevis direkt, säger åklagaren Linda Caneus.

Omfattande utredning

Efter att ha knäckt krypteringen på mannens dator upptäcktes närmare två miljoner filmer och bilder som visar övergrepp på barn – varav tusentals var egenproducerade.

Åtalet omfattar hundratals fall av grov våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Det beskrivs av åklagaren som ett av de största målen i landet när det gäller sexuella övergrepp mot barn och egenproducerad barnporr. Mannen åtalas bland annat för 190 fall av grov våldtäkt mot barn.

Förundersökningsprotokollet omfattar över 7000 sidor.

Övergrepp under hela barnets liv

Åklagaren bedömer att brottsmisstankarna ska bedömas som grova. Bakgrunden till det beslutet är bland annat att det är flera personer som deltagit i övergreppen, att övergreppen dokumenterats och att de utnyttjat barnens låga ålder. 

– Det ena barnen var när övergreppen begicks mellan noll och sex år. När brotten inleddes var barnen endast några veckor gammalt och övergreppen har sedan fortsatt i hela barnets liv. Det andra barnet var fyra till nio år, och har utsatts för övergrepp i större delen av sitt liv, berättar Linda Caneus.

Enligt åklagaren Linda Caneus har mannen medgett att han syns på en del av filmerna men har formellt inte erkänt brott. Kvinnan ska enligt åklagaren ha uttryckt att hon bara minns två av de misstänkta övergreppen. Deras advokater har avböjt att kommentera.

Rättegången startar den 19 april i Kalmar tingsrätt och beräknas ta minst 25 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet