Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren kräver över två års fängelse för cykelolyckan på Öland – kan få svar redan i morgon Foto: SVT

Åklagaren kräver över två års fängelse för dödsolyckan på Öland – kan få svar redan i morgon

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen avslutades rättegången mot den 57-årige man som stått inför rätta för att ha kört på en cyklande familj i Färjestaden 2020, där mamman och ett av barnen dog. Åklagaren vill se fängelse, medan försvaret vill att åtalet ogillas helt. En tydlig fingervisning kan komma redan på torsdagen.

Det var i juli 2020 som familjen, hemmahörande i Skåne, färdades på cykel på Joels väg i Färjestaden. De blev i hög hastighet påkörda av en bil som den åtalade 57-åringen körde. 

Mamman och sonen avled. I sin slutplädering yrkade åklagare Kjell Janneson på fängelse.

– Jag har angett att det är ett straffvärde som ordentligt överstiger två års fängelse, säger Kjell Janneson, åklagare.

Lider av epilepsi

Åklagaren hävdar att 57-åringen lider av epilepsi, att han vetat om det, och att olyckan skedde under en sådan attack. Försvaret däremot menar att mannen under bilfärden drabbades av en okänd sjukdom och därför inte kan hållas ansvarig för det som hände.

Under den sista rättegångsdagen förhördes en läkare som undersökt den åtalade. Åklagaren anser att det förhöret talar för en fällande dom.

– I journalanteckningar hade läkaren skrivit ner att han (57-åringen) hade berättat att han hade haft frånvaroattacker under väldigt lång tid – åtta till tio år. Och att de blivit värre från oktober 2019. Läkare bekräftar att det var den tilltalades egna uppgifter om det här, säger Kjell Janneson. 

57-åringen har genomgått en mindre psykiatrisk undersökning inför tingsrättsförhandlingarna. 

– Utredningen visade att det kan vara så att han lider eller led av en allvarlig psykisk störning vid och efter gärningen. Och då kan det bli frågan om rättspsykiatrisk vård, säger Kjell Janneson.

Besked om dom imorgon

På torsdagen kommer tingsrätten antingen lämna besked om dom eller besluta om en rättspsykiatrisk undersökning. Om det inte blir någon rättpsykiatrisk undersökning talar det mesta för att åklagarens bevisning inte håller, och att mannen går fri.

– Jag tror att beslutet kommer att bli att man tycker att det är övertygande bevisning och att man då beslutar att han ska genomgå en större psykiatrisk undersökning, säger åklagare Kjell Janneson. 

Försvarsadvokat Niklas Kappel har på onsdagen avböjt intervju, men lämnar följande skriftliga kommentar till SVT: 

”Försvaret är av meningen att åtalet ska ogillas mot bakgrund av vad som framkommit under huvudförhandlingen. Försvaret avvaktar nu tingsrättens ställningstagande om rättspsykiatrisk undersökning.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT pratade med försvarsadvokaten Niklas Kappel under första rättegångsdagen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet