Här står flyktingboendet i Älghult färdigt – men utan flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

I veckan gick Migrationsverket ut med ett brev till landets kommuner om att flera av de akuta flyktingboendena redan nu ska avvecklas. I Uppvidinge tar man beskedet med ro, men hoppas ändå att boendet man iordningsställt ska komma till användning.

– Vi har fått besked om att flera akuta boenden ska avvecklas men vi tar det lugnt, säger Martina Gustafsson, bträdande chef på etableringsenheten i Uppvidinge kommun.

Under de senaste veckorna har flera människor i Uppvidinge kommun engagerat sig och ställt upp för att snabbt få till de akuta boenden för ukrainska flyktingar. I boendet i Älghult är sängarna redan färdigbäddade och rummen utrustats med kylskåp, glas och porslin och välkomstskyltar på ukrainska. Men hittills har inte enda ukrainsk flykting anlänt.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Läget kan förändras

Men bara för att prognosen nu visar på minskat behov av boendeplatser så kan verkligheten ändras snabbt, säger Martina Gustafsson. Därför kommer kommunen låta boendet stå redo tills vidare.

– Mycket kan fortfarande ändras kring flyktingfrågan, boendet är redo för att ta emot ukrainska flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet