Flyktingboenden börjar redan avvecklas – Migrationsverket ser ett halverat behov

Uppdaterad
Publicerad

Akutboenden som ställts iordning för ukrainska flyktingar i Kalmar och Kronobergs län börjar redan avvecklas – från och med 1 april. Behovet av boendeplatser är inte så stort som det först verkade. Evakueringsplatser kommer därefter endast finnas kvar i Växjö kommun, där Migrationsverket har kontor.

– Vi har nu lyckats öka vår egen kapacitet med egna boende som är mer permanenta. Vi har också sett en avmattning av in strömningen av ukrainska flyktingar under sista veckan, säger Johan Forsman, enhetschef på Migrationsverket. 

Halverat behov av akutboenden

I början av mars gick Migrationsverket ut och begärde hjälp från kommunerna för att ta fram 12 000 evakueringsplatser till ukrainska flyktingar. Nu har Migrationsverket sett att behovet av evakueringsplatser minskat i landet till 6000 platser.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

– Vi kommer successivt minska evakueringsplatser i både Kalmar och Kronobergs län, säger Johan Forsman.

I vårt område rör det sig om boenden som börjat användas akut i Emmaboda, Torsås, Hultsfred, Västervik och Borgholm. I Kronobergs län handlar det om akutboenden i Alvesta och Ljungby kommun.

De tillfälliga boenden i bland annat skolor, gymnastiksalar och på campingplatser som kommunerna hittills tagit fram men som ännu inte börjat användas kommer sannolikt inte heller att behövas den närmaste tiden, enligt Migrationsverket.

Akutboenden bara kvar i Växjö

I Växjö kommun blir den enda kommun i Kalmar och Kronobergs län där Migrationsverket vill behålla sina akutplatser. Det handlar mycket om att det finns ett kontor här.

– Vi har vissa orter dit vi vill koncentrera evakueringsplatserna. Det handlar om orter där vi finns och där man också registrerar sig, säger John Forsman.

I klippet kan du också höra om hur mång flyktingar som nu måste flytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet