Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akuten vid Ljungby lasarett stängs under kvällar och nätter i sommar. Orsaken är att det framför allt saknas läkare med rätt kompetens för att bemanna akutsjukvården i Ljungby. Foto: SVT

Akuten i Ljungby stängs på kvällar och nätter i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Akuten vid Ljungby lasarett kommer hållas stängd kvällar och nätter under tio veckor i sommar. Istället hänvisas patienter till Centrallasarettet i Växjö.

Det är från den 10 juni till den 18 augusti som sjukhuset får hänvisa akuta patienter kvälls- och nattetid till Växjö.

Akuten vid Ljungby lasarett kommer hållas stängd kvällar och nätter under tio veckor i sommar. Istället hänvisas patienter till Centrallasarettet i Växjö. Det meddelade sjukhuschefen Florence Eddysson Hägg på en pressträff på torsdagen.

”Vår personal ska ha semester”

Framför allt saknas läkare med rätt kompetens för att bemanna akutsjukvården i Ljungby.

– Vi är påverkade i både Växjö och Ljungby med tanke på att vår personal ska ha semester under den här tiden, säger Florence Eddysson Hägg.

Akuta operationer sker i Växjö

Under perioden som akuten har stängt på kvällar och nätter kommer även lasarettet i Växjö att hantera akuta operationer.

Jourläkarcentralen i Ljungby kommer hålla öppen kvällar och helger och ambulansverksamheten förstärks i västra Kronoberg.

Iva, intensivvårdsavdelningen, i Ljungby kommer däremot att ha full verksamhet under hela sommaren, till skillnad från förra sommaren då iva-platser flyttades till Växjö under ett antal sommarveckor.

Vårdförbundet: ”Jättestor fråga för oss”

Viss förstärkning av den redan hårt ansatta akutmottagningen på Centrallasarettet i Växjö är att vänta. Men exakt hur förstärkningen kommer se ut är i nuläget oklart. Något som Vårdförbundet känner en oro för.

– Det är ett väldigt ansträngt läge på akuten i Växjö, också med ökade antal överliggare på vårdavdelningar. Hur det ska förstärkas upp blir en jättestor fråga för oss att bevaka fortsättningsvis, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande i vårdförbundet Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.