Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Karlsson, undersköterska på akuten i Växjö lämnade på måndagen in ett öppet brev till regionstyrelsen. Ett brev underskrivet av drygt hundra personer som arbetar på akuten i Växjö och ambulansen i regionen. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Akutpersonal slår larm i Region Kronoberg – fara för patienterna i sommar

Uppdaterad
Publicerad

”De som kommer att tas in på akuten i Växjö kommer vara de absolut mest kritiskt sjuka och skadade patienterna”. Så skriver personal från akuten och ambulansen i ett öppet brev till regionstyrelsen i Kronoberg.

Undersköterskan Adam Karlsson som arbetat åtta år på akutmottagningen vid Centrallasarettet i Växjö lämnade personligen in brevet i regionhuset i Växjö på måndagen. Brevet är underskrivet med drygt 100 namnunderskrifterna från personal på akuten i Växjö och ambulansen i regionen.

– Det är så allvarligt att vi inte kommer kunna upprätthålla en patientsäker vård i sommar, säger Adam Karlsson.

I brevet står det bland annat att personalen anser att informationen till allmänheten om hur allvarlig situationen är inte har förmedlats från Region Kronoberg.

Färre än någonsin på akuten – enligt personalen

Det framgår också att det under veckorna 25 till 32 kommer att vara en sänkt bemanning. Från 15 sjuksköterskor per dygn till 9. Färre än någonsin tidigare enligt Adam Karlsson.

– Så få har vi aldrig varit tidigare, säger Adam Karlsson.

Redan idag när vi är fullbemannade har vi svårt att bedriva en bra akutsjukvård. Med den minskade personalstyrkan i sommar kommer vi inte kunna tillgodose patientsäkerheten”, står det i brevet.

Brevet avslutas med att personalstyrkan framhäver sin oro inför sommaren och vad det kommer innebära både för patienter och personal.

Skälet till neddragningen i sommar är enligt sjukhusledningen att det varit svårare i år att rekrytera inhoppande sjuksköterskor.

Hör regionstyrelsens ordförande kommentera sommarbemanningen och protestlistan i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordföranden i region Kronoberg, Henrietta Modig Serrate, säger att regionen kan komma att utnyttja timanställning som ett verktyg för att lösa akutens bemanningskris. Foto: Arkiv/Keith Foster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.