Foto: Pontus Lundahl/TT

Äldreboende får skarp kritik av IVO

Publicerad

Attendos äldreboende Vikaholmsallén i Växjö får nu kritik av, IVO, inspektionen för vård och omsorg. Kritiken gäller bland annat att icke dementa blandas med dementa och att det finns för lite personal.

Det var i april i år som IVO inspekterade boendet oanmält. Personal som intervjuades berättade då om att de får utföra många andra sysslor än enbart omvårdnad och att bemanningen har minskats sedan ett nytt schema infördes 2017.

Extra personal kan kallas in som vak vid vård i livets slutskede, men vid enbart oro får personalen lösa situationen med den personal som finns på plats.

IVO har också gått igenom avvikelserapporter från boendet som handlar om allvarliga händelser, bland annat våld och hot mellan brukare och mellan brukare och personal. Avvikelserna har enligt IVO:s bedömning inte hanterats på ett sätt så att orsakerna bakom har identifierats, vilket är viktigt för att händelserna inte ska upprepas.

Säkerställer inte god kvalitet

I tillståndet för att ha dementa personer på boendet som IVO beviljade 2017 uppgav företaget att dementa och icke dementa inte skulle blandas. Men vid inspektionen upptäckte de att boende med och utan demens bor blandat, vilket strider mot tillståndet.

IVO konstaterar att insatserna på boendet inte är av god kvalitet, men meddelar utöver den skarpa kritiken inget föreläggande eller andra åtgärder mot boendet. I stället skriver de att de kommer att följa upp sitt beslut.

SVT Småland har tidigare rapporterat om att personalen på boendet slagit larm om brister.

Presschefen kommenterar

Attendos presschef, Makan Afshinnejad, säger som ett svar på IVO:s kritik att Attendo följer de avtal de har med uppdragsgivaren Växjö kommun avseende bemanningen.

– Ser vi ett behov av att utöka bemanningen, exempelvis på natten, sätts personal in direkt. När det gäller kritiken från IVO så kommer vi naturligtvis att titta närmare på det.

– När det gäller tillståndet så hade vi initialt ett tillstånd för somatiskt boende. På inrådan av Inspektionen för Vård och Omsorg ändrade vi tillståndet så att vi skulle ha somatiska avdelningar och demensavdelningar – åtskilda. Konsekvensen blev ett antal boende som inte ville flytta från sina lägenheter och det är anledningen till att vi har hamnat där vi är idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer