Foto: SVT

Region Kalmar län om hårda kritiken från IVO: ”Vi har brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Äldrevården i Kalmar län får hård kritik av IVO efter myndighetens granskning av landets äldrevård.

– Vi tar allvarligt på kritiken, som vi nu ska gå igenom så att vi ser var vi har brustit och så att vi kan säkra att de riktlinjer vi har kan följas, säger Niklas Föghner, primärvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Under tisdagen presenterade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sitt beslut efter att ha granskat hur äldrevården hanterat pandemin i landets regioner. Region Kalmar län får hård kritik och brister konstateras på alla fyra punkter som undersökts.

– Hemsjukvårdspatienter är våra mest sköra och prioriterade patienter. Det är viktigt att de och deras anhöriga känner sig trygga och får den allra bästa vården. IVO:s beslut visar att vi har brustit, nu måste vi följa upp och säkra att de med störst behov får en god och delaktig vård, säger Niklas Föghner.

Coronapandemin

Äldrevården brister på flera punkter

IVO konstaterar att personer som bor på äldreboenden i Kalmar län inte har fått vård och behandling utifrån den enskildes behov. Närstående har heller inte har fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling, enligt myndigheten.

Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har heller inte följt regelverket. Bristande dokumentation i patientjournalerna gör det omöjligt att följa vilken vård de äldre fått, enligt IVO:s beslut.

– Konsekvenserna är att IVO inte kan fastställa att patienterna har fått den vård de har rätt till. Nu behöver vi se över det som IVO riktar kritik till och vidta åtgärder utifrån den, säger Niklas Föghner.

Regionen har fram till den 15 januari på sig att redovisa för IVO vilka åtgärder man har gjort eller planerar att göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet