Alexander Mahmoud kan bli årets berättare

Uppdaterad
Publicerad

– Det känns galet, säger Alexander Mahmoud. Inför valet återvände han till hembyn Grimslöv och skrev ett uppmärksammat och självutlämnande reportage om rasism, politik och gamla vänner.

Reportaget, som är skrivet i dagboksform, sträcker sig från juni fram till riksdagsvalet. Texten är mycket personlig och beskriver jargongen mellan Alexander, hans familj, och de personer som han kallar för barndomsvänner.

Nu har reportaget nominerats till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare ”för att självutlämnande, oförställt och med oförglömlig närvaro ha satt ord och bild på ett Sverige som sällan syns.”

– De ringde i förra veckan och först så trodde jag inte på det. Det känns galet, jag är sjukt ödmjuk inför det, berättar Alexander.

Hans enda text

Reportaget är den enda text han skrivit. Alexander är fotograf, och menar att fotografi är den häftigaste formen av journalistik. Och han har inga planer på att skriva något mer.

Varför tror du att den här texten blivit nominerad?

– För att det är personligt och att jag har lagt ner jättemycket tid på det.

Här är alla som nominerats till Stora journalistpriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.