Ålfiskaren rasande på EU:s nya begränsningar: ”Riktigt jävla sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de redan nu hårt begränsade ålfiskarna i Sverige är nu rejält upprörda över att fisket kommer att begränsas ytterliggare. EU:s fiskeministrar vill att en ny förbudsperiod ska införas i den period då vandringen av ål är som störst. Bo Olsson är ålfiskare på Öland och menar att detta kan innebära slutet.

– Det här är riktigt jävla sorgligt. Vi har redan det mest reglerade fisket. Vi måste hela tiden rapportera allt vi gör, vad vi tänker, när vi går på sjön och när vi kommer tillbaka, hur mycket vi har i båten. Och nu vill man inskränka ytterligare på detta, genom att stoppa fisket den tid då ålen vandrar som mest, säger Bo Olsson, ålfiskare.

Hårt reglerat

Sedan 2018 har ålfisket varit förbjudet under tre månader mellan november och januari. Inom kort kommer ett förbud av ålfiske under även oktober att införas i EU.

– Det är för hårt reglerat sedan tidigare, det finns fan i mig inte utrymme för fler begränsningar, säger han.

Vattenkraftverk bakom utrotning av ål

Fiskets påverkan på ålbeståndet har minskat kraftigt och enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) är det bara runt en procent av ålen i Östersjön som fångas.

Bo Olsson menar att trycket borde sättas på vattenverken, som han menar bär den stora skulden till åldöden. Många åar har byggts igen som gör att ålarna inte kommer in eller ut. Dessutom dör många ålar när de simmar genom turbinerna.

Av lekmogna blankålar från svenska sjöar, älvar och åar är det inte många som når Sargassohavet i Atlanten för att fortplanta sig.

– Det här handlar om pengar och politik och det är väldigt sorgligt, för vår del är det tvärstopp samtidigt som vattenkraftverken har 20 år på sig att återställa åarna. De sitter ju på stora kapital och borde få en större press på sig, säger Bo Olsson.

Vill inte sluta

Men nu är ju ålen utrotningshotat och väldigt utsatt, varför slutar man inte att fiska ål?

– Sluta fiska ål... Ska en bonde sluta mjölka sina kor? Vi är stolta över vårt yrke, vi lever upp till vårt jobb vi är födda till det här, säger Bo Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.