Region Kronoberg har under flera år jobbat med omställningen till den ”nära vården” – som i princip handlar om att skapa bättre vård till fler, utan att kostnaderna skenar.
– Vi kommer annars inte att ha personal som räcker till utifrån kronobergarnas behov, säger Magnus Frithiof, programchef för den Nära vården i Region Kronoberg.
Fram till år 2030 vill regionen kapa kostnadsökningen med motsvarande runt 750 miljoner kronor – men exakt var effektiviseringarna ska hämtas har hittills varit oklart.
Så ska regionen spara pengar med ADA – se klippet ovan
Algoritmen ADA
Med hjälp av en konsult har Region Kronoberg nu fått ett nytt analysverktyg ”ADA” som ska beräkna – i frigjord tid och pengar – vilka effekter förändringsarbetet kommer ha, nedbrutet på kliniker eller vårdcentraler.
Med andra ord: gör en förändring i vården, så kommer algoritmen säga vad du kan spara.
Totalt handlar det om över hundratals små eller stora förändringar i vården som leder till färre besök eller mindre tidskrävande arbetsmoment. Den största förändringen handlar om ökad digitalisering av vården.
Magnus Frithiof jämför verktyget med att ta steget från en vägatlas till en digital karta, så fort ny information kommer kan regionen välja nya vägar.
– Vi vet att saker och ting färändras. Det här verktyget kan hjälpa oss att anpassa, så vi når målen, säger han.
Tusen tjänster 2030
I en ny rapport utifrån algoritmen blir resultatet att regionen – i teorin – skulle kunna ge samma vård som idag med 326 vårdanställda färre.
Det handlar inte om uppsägningar – utan om frigjord tid som då kan läggas på nya uppgifter i vården. Regionen skulle slippa tillsätta runt tusen heltidstjänster till år 2030.
Det ser ut som stora förädringar. Kan inte detta påverka patienterna negativt.
– Nej. Det är stora belopp som väcker mycket frågor. Men utgångspunkten är att förbättra för patienterna i Kronoberg