18-årige Ali Amiri kunde ha fått jobb efter utbildningen, men han utvisas istället till Afghanistan. Foto: SVT

Han är eftertraktad på arbetsmarknaden – men utvisas

18-årige Ali Amiri skulle inom kort bli en av de mest eftertraktade personerna på den svenska arbetsmarknaden. Men nu ska han utvisas. Obegripligt, tycker hans lärare på Vilhelm Moberggymnasiet i Emmaboda.

Framtiden hade kunnat ligga öppen för 18-åriga Ali Amiri. Han är ung, teknikintresserad och om 18 månader är han färdig CNC-operatör.

Det är ett yrke där det råder så stor brist att det stora industriföretaget i Emmaboda slutit ett särskilt avtal med hans gymnasieskola: Alla som tar studenten från programmet med godkända betyg får en anställning från dag ett.

Men nu har den sista rättsliga instansen sagt sitt: Ali är myndig och ska utvisas till Afghanistan.

”Känner mig hopplös”

– När jag fick det första avslaget tänkte jag inte så mycket, jag trodde att det skulle ordna sig. Om jag får börja gymnasiet, får börja jobba och betala skatt så kommer det ordna sig. Men det gjorde det inte. Nu känner jag mig lite hopplös, säger han.

Alis fall har engagerat i princip hela lärarkåren på skolan och även rektorn. De säger att de inte begriper hur en person med den kompetens som Ali kommer ha efter slutförd utbildning kan skickas tillbaka.

– Det är fruktansvärt upprörande med tanke på att han är så oerhört engagerad och vill lyckas med utbildningen, säger Anders Ernlothsson, yrkeslärare på Vilhelm Moberggymnasiet.

Stor efterfrågan

I Arbetsförmedlingens eget bristindex toppar CNC-operatörer listan på de jobb där efterfrågan är som störst i dag. I Kalmar och Kronoberg bedöms bristen på CNC-operatörer även vara något över rikssnittet.

Anders Ernlothsson, yrkeslärare på Vilhelm Moberggymnasiet. Foto: SVT

– Arbetsmarknaden skriker efter den kompetensen i dagsläget. Inte minst företaget på orten är i stort behov av personal, säger Anders Ernlothsson.

Bristyrke inget eget skäl

Men att vara halvvägs utbildad i just ett bristyrke med goda betyg är inte skäl nog att få uppehållstillstånd. Det ger inte heller Ali rätt att studera klart med hänvisning till den nya gymnasielagen. Det har både Migrationsverket och Migrationsdomstolen slagit fast.

Med en ofärdig utbildning blir det svårt att få jobb på industrin i Emmaboda – och därmed kunna få arbetstillstånd i Sverige. I stället kommer Ali Amiri inom kort att behöva återvända till ett land han inte varit i sedan han var spädbarn.

– Jag är född i Afghanistan men vi flyttade till Pakistan när jag var ett år gammal. Jag har inte sett Afghanistan och har ingen där. Det är klart att det kommer att bli svårt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer