Möt Alice Letell och hästen Kevin i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

”Jag rider på moln” – Alice prisas för inkluderande arbete i stallet

Uppdaterad
Publicerad

Känslan av att inte få förtroende ledde till en livskris. Men nu har Alice Letell tagit sig tillbaka – och får stipendium för sitt arbete med hästar och inkludering.

Alice Letell har ridit sedan hon var fyra år, när hennes föräldrar var med och startade upp en funkisgrupp på den lokala ridskolan. Förutom glädjen av att vara nära hästar har ridning varit en bra fysisk träning.

Men att rida när man är född med en cp-skada och en synskada har också varit en kamp. För ett par år sedan ledde det till en kris.

Alice Letell hade hyrt en häst tillsammans med en annan familj, men fick höra att hon inte hanterade den rätt.

– Hon förstod inte mitt sätt att hantera hästen. Jag tappade självförtroendet och gick inte till stallet på ett halvår, säger hon.

”Ska inte vara en kamp”

Men sedan blev hon sporrad – och började skriva en projektplan. Nu driver hon instagramkontot Ryttarmöjligheter, har en egen tv-serie på Öppna Kanalen i Växjö och håller föreläsningar.

– Det ska inte vara en kamp för att vara en hästtjej eller kille för att man har någon svårighet. Stallet ska vara en glädjefull plats för alla. Det jobbar jag med så mycket som möjligt.

Nu har Alice Letell  tilldelats Joelstipendiet av Funkibator i Växjö, pengar som kommer gå till hennes fortsatta arbete för inkludering.

Möt Alice Letell och hästen Kevin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.