Foto: TT

Många onyktra vid allvarliga cykelolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det utredas närmre varför människor väljer att cykla berusade. Projektet kan på sikt leda till en promillegräns för cyklister.

Henriette Wallén Warner är forskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Där påbörjas nu ett forskningsprojekt som handlar om varför cyklister väljer att cykla berusade eller inte.

– Det finns data som visar att 30 procent av dem som omkommer vid cykelolyckor är alkoholpåverkade, och 40 procent av dem som får svåra skallskador. Alkohol verkar vara en bidragande orsak till olyckor med allvarliga konsekvenser, säger Henriette Wallén Warner.

Cykelolyckor i Småland

Studien påbörjas nu och ska vara färdig nästa sommar. Den har inget bestämt mål.

– När vi vet mer kan vi diskutera vilka motåtgärder som kan vara effektiva. Det skulle kunna handla om en promillegräns för cyklister, eller så kanske det handlar om utökad kollektivtrafik, säger Henriette Wallén Warner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykelolyckor i Småland

Mer i ämnet