Här lär sig åttondeklassare hur vårdyrket fungerar

Publicerad

Under två veckor kommer alla elever som går i årskurs åtta i Kronobergs län testa hur det är att jobba inom vården. Totalt ska 2 400 elever få prova på att till exempel ta sprutor och göra hjärt- och lungräddning.

Ett 20-tal elever håller till i korridorerna på Centrallasarettet i Växjö. Under ett pass får de prova på vårdyrket vid flera olika stationer.

– Det är viktigt att de får upp ögonen för vad innebär det att jobba inom vården. Jag vill ge ett bra intryck och avtryck för vad mitt arbete innebär, säger Lotta Fagerlund, en av de så kallade yrkesambassadörer som är handledare under dessa veckor.

Yrkesambassadörerna är undersköterskor och motsvarande inom äldreomsorgen. Men även elever från vård- och omsorgsprogrammet.

En av tankarna med att bjuda in elever från åttonde klass är att ge dem kunskaper som de kan ha användning av inför valet till gymnasiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer