Liselotte Jumme som är bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum tycker att Karpatorpet är värt att bevara. Foto: Ida Svensson/SVT

Bebyggelseantikvarien: ”Nästan alla gamla hus går att rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Nybro kommun har gett Kalmar läns museum i uppdrag att göra en antikvarisk förstudie över Karpatorpet i Svartbäcksmåla innan det rivs. Det är en plats med lång historia.

När Kalmar läns museum gör den här typen av dokumentation besöker de platsen och undersöker allt som finns där. Men de letar också i historiska källor.

– I det här fallet har vi bland annat tittat i krigsarkivet. Vi tittar också på historiska kartor, på hur området har sett ut och vilka byggnader som funnits här, säger Liselotte Jumme, bebyggelseantikvarie, Kalmar läns museum.

Bostad för en båtsman

Karpatorpet var en gång i tiden ett båtsmanstorp.

– Svenska flottan flyttade sin bas till Karlskrona och i Småland och Blekinge inrättades båtsmanstorp i slutet av 1600-talet. Några gårdar i byn fick gå samman och se till att en båtsman och hans familj fick en bostad och lite mark att bruka för att han skulle kunna livnära sig när han inte behövdes i flottan, säger Liselotte Jumme.

Tillhörde ett glasbruk

Under en period tillhörde Karpatorpet Pukebergs glasbruk.

– Det har säkert bott många glasarbetare här, säger Liselotte Jumme.

När själva husen undersöktes hittades flera lager av tapeter.

– De äldsta tapeterna vi har hittat här är från 1800-talets mitt.

Liselotte Jumme tror att skulle gå att rädda husen.

– Gamla byggnader är ofta byggda med en sådan kvalité att det går att göra dem i ordning även om de kan se rätt skruttiga ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.