Alla hönor på smittgården avlivade – unikt fall i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Alla cirka 1,3 miljoner värphöns på CA Cedergrens gård i Mönsterås är nu avlivade efter utbrottet av fågelinfluensa. Men det stora arbetet, att frakta bort döda fåglar och sanera gården, kommer att pågå i flera veckor.

– Det är ett tämligen unikt fall eftersom det är en så väldigt stor gård, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Efter att ha konstaterat smitta i ett av gårdens enorma hönsstallar började man provta även i närliggande stallar. Jordbruksverket upptäckte därefter smitta i olika stadier i varje stall på gården. Då fattades beslutet att alla höns måste avlivas, inte minst för att hålla ner mängden virus för att minska risken för spridning.

– Det var bara en tidsfråga innan vi hade sett en enormt stor dödlighet, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

”Säkert inte över än”

Utbrottet innebär en stor tragedi för gårdsägarna som förlorat hela sin fågelbesättning, men det finns kompensation att få. Epizootilagen medger till exempel full ersättning för produktionsbortfall vid ett fågelinfluensautbrott, och även kostnaderna för sanering tillfaller staten. Men ersättningen täcker inte hela kostnaden, utan får kompletteras med eventuell försäkring.

2021 har hittills haft många utbrott av extremt aggressiv fågelinfluensa, inte bara i Sverige, utan även på många håll i Europa. Att hela gården i Mönsterås nu ska saneras minskar risken för smitta markant, men risken att vilda fåglar sprider smittan är fortfarande överhängande.

– Tyvärr har det inte sett så bra ut och det är säkert inte över än, säger Håkan Henrikson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.