Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Pernilla Wikelund (SD), Björn Kleinhenz (V) och Gunnar Nordmark (L) varför de vill lägga mer pengar på elevhälsa. Foto: SVT/Clary Kroon

Alla partier i Växjö kommun vill nu satsa på elevhälsa – men olika mycket

Publicerad
Val 2022

Växjö tillhör de kommuner i landet som lägger minst pengar på elevhälsa, men nu vill både de styrande politikerna och oppositionen prioritera frågan.

När Allianspartierna (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) som styr i Växjö kommun presenterade sin valbudget stod det klart att de vill satsa fem miljoner kronor på elevhälsa. 

– Vi ser ett behov av att arbetet för barn och ungas psykiska hälsa och gör kraftfulla satsningar på elevhälsan. Fler ska få det stöd de behöver, säger Gunnar Nordmark (L), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.

V och MP vill satsa mest

Även Socialdemokraterna i Växjö har ett vallöfte som innebär att de vill stärka elevhälsan med fyra miljoner.  

– ”Varannan onsdag” duger inte. Stödet till barn och unga som mår dåligt måste bli bättre oavsett vilken del av Växjö kommun du bor i. Barn och unga ska känna att det finns vuxna som har tid att lyssna på dem. I skolan finns alla barn, där har vi stora möjligheter att upptäcka de som mår dåligt tidigt, säger Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition. 

De andra oppositionspartierna vill lägga mer. Sverigedemokraterna vill lägga 2,4 miljoner på skolsköterskor och 2,4 miljoner på kuratorer. 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de som vill satsa mest. De vill båda lägga åtta miljoner på elevhälsa. 

– Vi ser att det behövs och det är positivt att många partier nu ser att vi behöver satsa på det här, så att alla barn och elever får samma tillgång till elevhälsans professioner, säger Björn Kleinhenz (V), ledamot i utbildningsnämnden i Växjö kommun. 

KOMMUN 

Kostnad/elev per år

Växjö: 2400

Ljungby: 2 710

Alvesta: 2 900

Lessebo: 3 200

Borgholm: 3 340

Vimmerby: 3 380

Hultsfred: 3 390

Kalmar: 3 500

Mönsterås: 3 590

Västervik: 3 670

Mörbylånga: 4 040

Oskarshamn: 4 090

Emmaboda: 4 170

Torsås: 4 200

Tingsryd: 4 300

Högsby: 4 540

Nybro: 4 790

Uppvidinge: 6 390

Markaryd: 7 377*

Älmhult: 8 580

*Markaryds kommun uppgav tidigare 12 050 kr per elev och år. Den siffran var felaktig, då även till exempel elevassistenter ingick i kostnaden.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet