Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar utbildningschefen Rachel Törnell varför hon tycker det är viktigt att Markaryds kommun satsar på elevhälsa. Foto: TT/Jessica Gow/SVT

Utbildningsnämnden i Markaryd om satsningen på elevhälsan

Publicerad
Val 2022

Markaryd och Älmhult kommuner tillhör båda de tio kommuner i landet som lägger mest pengar på elevhälsa, det visar statistik från Skolverket. Det betyder till exempel att de har fler skolsköterskor och kuratorer per elev, jämfört med hur det ser ut i andra kommuner.

Älmhults kommun lägger 8 580 kronor per elev och år på elevhälsa och Markaryds kommun 7 377 kronor. Det är mer än tre gånger så mycket som Växjö kommun, som lägger 2 400 kronor per elev. 

Mer personal – men svårt att se resultat 

I Markaryds kommun går det till exempel 368 elever på varje skolsköterska, vilket är ett lägre än rekommendationen på 430 elever.

Det går också 327 elever på varje kurator, där är rekommendationen 400 elever. När det gäller skolläkare och psykologer når dock Markaryd inte upp till de rekommendationer som finns. 

– Vi har sett att vi måste höja vår måluppfyllnad för eleverna och för att nå dit såg vi att vi behövde utöka elevhälsan, säger Maria Svensson Lundin (KD), utbildnings- och kulturnämndens ordförande i Markaryds kommun.  

Har ni kunnat se någon skillnad sedan ni satsade mer på elevhälsa? 

– Allt som är bra gör skillnad, tror jag. Sedan är det väldigt svårt att mäta när det till exempel handlar om barnens mående. Våra resultat, om man tittar på betyg, har inte blivit jättemycket bättre, säger Maria Svensson Lundin (KD).

Viktigt att använda elevhälsans kompetens

Utbildningschefen i Markaryds kommun, Rachel Törnell, tycker också att det viktigaste är att elevhälsans personal används för att förbättra undervisningen, ett arbete som kommunen påbörjat.

– Jag tror att om eleverna ska lyckats med sitt lärande, så behöver vi i skolans värld bredda undervisningen. Det vill säga göra den så anpassad som möjligt. Där behöver vi använda elevhälsans stöd och kompetens, säger hon.

KOMMUN 

Kostnad/elev per år

Växjö: 2400

Ljungby: 2 710

Alvesta: 2 900

Lessebo: 3 200

Borgholm: 3 340

Vimmerby: 3 380

Hultsfred: 3 390

Kalmar: 3 500

Mönsterås: 3 590

Västervik: 3 670

Mörbylånga: 4 040

Oskarshamn: 4 090

Emmaboda: 4 170

Torsås: 4 200

Tingsryd: 4 300

Högsby: 4 540

Nybro: 4 790

Uppvidinge: 6 390

Markaryd: 7 377*

Älmhult: 8 580

*Markaryds kommun uppgav tidigare 12 050 kr per elev och år. Den siffran var felaktig, då även till exempel elevassistenter ingick i kostnaden.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markaryd

Mer i ämnet