Andelen äldre som handlar mat på nätet har ökat med 23 procentenheter sedan 2019. Foto: Linnea Lindholm/SVT

Äldre personer har hittat nätet – jätteökning av matvaruhandeln online

Uppdaterad
Publicerad

Näthandeln fortsätter att öka i hela landet. Jämfört med samma tid förra året har handeln växt med 23 procent. En stor del i ökningen består av äldre som under coronapandemin tvingats ta till sig nya kunskaper. Bland annat har dagligvaruhandeln bland äldre mångdubblats.

Sedan pandemin bröt ut tidigare i våras har allt fler, och då speciellt många äldre, börjat handla via nätet.

30- och 40-talister

En studie som genomfördes på Göteborgs universitet visar att personer födda på 1930- och 40-talets första halva är de som i störst utsträckning börjat använda sig av internet i matvaruhandeln. Ökningen är massiv, från en procent som regelbundet handlade mat på nätet 2019 – till 23 procent i dag.

Ingrid Magnusson från PRO i Växjö är en av dem som har börjat att handla via nätet.

– Man har ju mer eller mindre tvingats att använda dator och mobiltelefon för att klara av att handla den mat vi behöver, säger Ingrid Magnusson.

Fördubbling av dagligvaror

PostNord – som står bakom den så kallade E-barometern – följer i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln. Den visar att e-handeln i juni totalt växt med 23 procent jämfört med juni 2019, och tittar på man på handeln med dagligvararor – där bland annat mat ingår – så har den nästan fördubblats jämfört med 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet